Пребарувај по датум:

Дневен Центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години “Пролет”

Црвен крст на град Скопје во соработка со Општина Центар- Скопје, го отвори првиот Дневен Центар за лица со интелектуална попреченост над 18 години на територија на Општина Центар.

Дневниот центар преку организирање на креативни едукации и работилници ќе има за цел социјализација и интеграција на лицата со интелектуална попреченост во општеството, заедно со волонтерите од клуб на млади на Црвен крст на град Скопје и волонтерите од ООЦК Центар.
Како дел од активности се предвидени едукативни, музички и ликовни работилници, посета на Зоолошка градина во Скопје, посета на музеи и институции, изработка на различни ракотворби од самите корисници, подготовка и изучување на рецепти кои самите корисници ќе ги подготвуваат во кујната во Дневниот центар, изучување на странски јазик, едукации за хигиена, здрави навики и забоздравствена заштита.

Работното време на Дневниот центар е од понеделник до петок од 08:00 до 16:00 часот а кој е лоциран на улица Пролет бр. 39, до Веро Џамбо.

Координатор на одделот, Кристина Петрова skopje.centerck@redcross.org.mk

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.